Турецький приватний виробник зброї Canik поставляє в Україну сотні великокаліберних кулеметів, які можна комбінувати з бронетехнікою.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на видання Middle East Eye.

"Туреччина постачає Україні великокаліберні кулемети і вже поставила понад 600 одиниць", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що Туреччина з початку війни в Україні таємно передала ЗСУ дрони, ракети з лазерним наведенням, захисне спорядження і бронетехніку.

Але нещодавно країна почала постачати моделі великокаліберних кулеметів Canik M2, які можуть використовуватися як сухопутними військами, так і поєднуватися з бронетехнікою.

Україна підписала кілька контрактів
Одне джерело повідомило, що в березні було підписано кілька контрактів із турецьким приватним виробником зброї Canik.

Друге джерело повідомило, що понад 600 вже доправлено в Україну для використання кількома службами, зокрема військовими та розвідувальними.

"Угода передбачає доставку набагато більшої кількості вантажів, ніж 600, найближчими місяцями буде відправлено ще більше кулеметів", - додало джерело видання.

Кулемети потрібні для боротьби з російськими дронами
Один експерт із Туреччини заявив, що вартість кожного кулемета оцінюють у 15 000-20 000 доларів, що означає, що вартість поточної поставки перевищує 10 мільйонів доларів.

Оборонний блог Armourer Bench повідомив минулого місяця, ґрунтуючись на загальнодоступних фотографіях, що з квітня в Україні було представлено дві моделі великокаліберних кулеметів М2 турецького виробництва.

У блозі додано, що моделі кулеметів M2F поставили для боротьби з невеликими дронами, які останніми місяцями дедалі частіше використовує російська армія. Одне українське джерело на умовах анонімності повідомило, що кулемети можуть бути встановлені на турецькі бронемашини BMC Kirpi, які було поставлено в Україну минулого року.