Експрезидент США пригадав, як погрожував союзникам по НАТО "заохотити Росію" до агресії проти них.

 

Колишній президент Дональд Трамп заявив, що під час свого очільництва у США погрожував лідерам країн НАТО, що "заохочуватиме Росію робити все, що їй заманеться" з державами, які заборгували Альянсу гроші. Про це він розповів під час виступу в штаті Південна Кароліна 10 лютого, пише The New York Times.

Трамп пригадав розмову з одним європейським лідером, який запитав, чи США будуть захищати його країну у разі нападу Росії, якщо держава має борг перед НАТО.

 

"Ні, я б не захищав вас. Насправді, я б заохочував їх (росіян, - ред.) робити все, що вони хочуть. Ви повинні сплатити свої рахунки", - сказав тоді колишній президент США.
 

Білий дім назвав слова Трампа "жахливими та безглуздими".

 

"Заохочення вторгнень наших найближчих союзників з боку вбивчих режимів є жахливим і безпідставним - і це ставить під загрозу національну безпеку США, глобальну стабільність і нашу економіку вдома", - сказав речник Білого дому Ендрю Бейтс.

 

Раніше Трамп вже заявляв, що підтримка НАТО є надто обтяжливою для США. Альянс, на його думку, виснажує американські фінансові та військові ресурси.