У разі відмови Росії від добровільного виконання рішення суду, Нафтогаз має право розпочати процес примусового виконання рішення на території тих держав, де розташовані активи РФ.

Росія зобов’язана виплатити компаніям групи Нафтогаз п’ять мільярдів доларів через збитки, завдані в результаті протиправної анексії Криму. Таке рішення ухвалив Високий суд Англії та Уельсу, підтвердивши відповідне рішення арбітражу в Гаазі, передає пресслужба Нафтогазу.

Зазначається, що припис британського суду від 5 грудня визнає арбітражне рішення про відшкодування Нафтогазу збитків, включно з відсотками, у розмірі 5 млрд доларів, а також "часткового арбітражного рішення щодо юрисдикції та відповідальності".

У Нафтогазі також зазначили, що оскільки агресор добровільно не сплатив кошти, передбачені гаазьким рішенням, компанія продовжує використовувати всі доступні механізми для стягнення цих коштів у цільових юрисдикціях, де є російські активи.


У жовтні 2016 року Нафтогаз та шість інших компаній групи ініціювали арбітраж у Гаазі проти РФ на підставі міжурядової угоди про взаємний захист інвестицій. У лютому 2019 року трибунал ухвалив рішення на користь Нафтогазу, підтвердивши юрисдикцію у справі.

Остаточне рішення арбітражний суд при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі ухвалив 12 квітня 2023 року. З-поміж усіх аналогічних арбітражних рішень сума компенсації за цим позовом є найбільшою.

У разі відмови Росії від добровільного виконання рішення суду, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, Нафтогаз має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де розташовані активи РФ.