Причиною такого рішення американського уряду став небачений раніше приплив російських прохачів притулку.

Американська влада почне висилати зі США нелегальних мігрантів з Росії та ще п'ятьох країн пострадянського простору (Грузії, Молдови, Киргизстану, Таджикистану та Узбекистану), спійманих на кордоні з Мексикою. Про це повідомляє газета The New York Post.

За даними меморандуму, який є в розпорядженні газети, співробітники прикордонної служби в Каліфорнії отримали наказ впускати в країну нелегальних мігрантів із понад ста країн, але не з Росії. Вони будуть негайно депортовані під час спроби незаконного перетину кордону.

Проте влада впустить дітей, жертв викрадення, а також тих, кому загрожує небезпека або потрібна медична допомога.

Наказ поширюється на кордон з мексиканською Тихуаною поряд з адміністративним центром округу Сан-Дієго в штаті Каліфорнія, що нині є найбільш завантаженим регіоном для нелегального перетину кордону.

Торік американська влада зіткнулася небаченим раніше припливом мігрантів з Росії. З початку 2023 року фінансового року (стартував 1 жовтня 2022) в американську судову систему надійшло 41 465 справ від російськомовних прохачів притулку.

Трохи більше ніж за півроку кількість запитів від вихідців із РФ удвічі перевищила показник усього минулого року, що став рекордним за 10 років, - 19 049 кейсів.

У порівнянні з довоєнними рівнями попит на притулок у США злетів більш ніж на 1500%. У 2021 році в американські суди надійшло 2537 таких справ, тобто в 16,3 рази менше, ніж у 2023 році.