Під час 14-ого засідання Контактної групи з питань оборони України (зустріч у форматі "Рамштайн"), яке пройшло у форматі відеоконференції, Сполучені Штати та союзники заслухали доповідь від міністра оборони Олексія Резнікова про поточну ситуацію на полі бою, а також обговорили нагальні потреби України, зокрема боєприпаси. Про це під час брифінгу повідомив міністр оборони США Ллойд Остін, передає кореспондент УНН.

"Сьогоднішнє засідання контактної групи відбувається в критичний момент. Ми стежили за надзвичайно успішним самітом НАТО у Вільнюсі минулого тижня, де багато наших найближчих союзників оголосили про значні пакети заходів безпеки для оборони України. Україна продовжує критично важливий контрнаступ, щоб відвоювати свою суверенну територію", - заявив Остін.

Він повідомив, що під час засідання США та міжнародні партнери знову взяли на себе зобов’язання підтримувати Україну під час її контрнаступальних дій та у довгостроковій перспективі.

"Зараз не час гальмувати. Сполучені Штати та наші союзники зрушать гори, щоб забезпечити Україну критично важливими системами протиповітряної оборони, боєприпасами та іншим. Тому, завершуючи сьогоднішню зустріч, я вдячний усім нашим союзникам і партнерам за їхню відданість. Я попросив наших друзів продовжувати глибоко зануритися у свої військові запаси, тому що ми збираємося зробити все можливе, щоб підтримати суверенне право України жити вільно сьогодні та в майбутньому", - підкреслив міністр оборони.

Ллойд зазначив, що на засіданні партнери заслухали доповідь Резнікова про найбільш нагальні потреби України на полі бою на сьогодні. Сторони також обговорили плани збільшення виробництва озброєння, зокрема боєприпасів, як на національному, так і на багатонаціональному рівнях.

Крім цього, партнери заслухали доповідь від країн з коаліції з навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16 - Данії та Нідерландів.

"Вони продовжують працювати над узгодженим планом навчання, щоб допомогти українським пілотам навчитися керувати літаками 4-го покоління... Така ініціатива чітко свідчить про те, що члени цієї Контактної групи продовжують задовольняти нагальні потреби України, а також працюють над тим, що їй потрібно у довгостроковій перспективі", - зазначив міністр.

Крім цього, він нагадав, що Швеція та Франція підписали двосторонні угоди з Україною щодо оборонних закупівель, що допоможе Києву отримати ще більш досконалі системи та прискорить поглиблення співпраці між державами. 

Підсумовуючи, Ллойд наголосив, що такі домовленості демонструють прагнення союзників та партнерів "довгостроково сприяти розбудові стійкої України", а також підкреслюють, "наскільки сильно" російський диктатор володимир путін "прорахувався", коли здійснив повномасштабне вторгнення в Україну у лютому 2022 року. 

Нагадаємо

Міністр США Ллойд Остін під час відкриття 14-ого онлайн-засідання Контактної групи з питань оборони України (зустріч у форматі "Рамштайн") запевнив, що Сполучені Штати та міжнародні союзники продовжать докладати усіх зусиль, щоби Україна отримала необхідне озброєння для протидії російській агресії.