Угорський лідер переказав тези російської пропаганди про "мир для України" і наполягав на припиненні вогню в Україні.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після своїх візитів у Київ і Москву надіслав листа голові Європейської ради Шарлю Мішелю та главам держав-членів ЄС. У ньому Орбан наполягає на тимчасовому припинення вогню, оскільки, якщо цього не зробити, "у найближчі два місяці ми можемо стати свідками драматичніших подій на фронті". Про це у понеділок, 8 липня повідомляє низка ЗМІ, які отримали у розпорядження текст листа.

Зазначається, що лист був відправлений 5 липня з Азербайджану, куди Орбан вирушив після зустрічі з путіним.

Угорський лідер пише, що начебто російська влада впевнена в тому, що "час не на боці України, а на боці російських сил". Окрім цього, зазначається, що під час розмови з Орбаном путін не згадував про російські втрати на фронті, проте багато розповідав про свої підрахунки українських втрат.

Орбан також пише, що російський диктатор "вражений тим, що президент України Володимир Зеленський відкинув тимчасове припинення вогню", йдеться в матеріалі. Як зазначає Орбан, путін нібито готовий розглянути будь-яку пропозицію стосовно припинення вогню, але яка не сприятиме "прихованій передислокації та перегрупуванню українських сил".

Окрім цього, угорський прем'єр-міністр у листі зазначив, що путін вважає так звані стамбульські угоди "актуальними" та посилається на п’ятий пункт документа, в якому "конкретизуються міжнародні гарантії безпеки, які будуть надані Україні". Йдеться про право вето так званих гарантів безпеки України на можливе застосування сили проти неї, причому серед цих гарантів Росія хотіла бачити себе.

До того ж російський диктатор говорив про так званий Китайсько-бразильський мирний план. За словами Орбана, цей план "перебуває на розгляді російської сторони".

Водночас путін не відповів на пряме запитання щодо Формули миру та саміту миру, який пройшов у червні у Швейцарії, зазначив Орбан.

"Якщо ми не зможемо стримати або зупинити цей процес, то в найближчі два місяці ми станемо свідками драматичніших втрат і військових подій на передовій, ніж будь-коли раніше", - заявив Орбан.

Решту листа Орбан присвятив переказуванню своїх тез про те, що "Європі потрібен мир" для економічного процвітання, а шанси на мир зменшуються "через те, що дипломатичні канали заблоковані і відсутній прямий діалог між сторонами".

Він також резюмував, що Європа має проявити "автономну ініціативу", адже США, за його словами, зайняті виборчою кампанією.