Парламент Болгарії у четвер підтримав членство України в НАТО після відновлення миру на її території, повідомляє болгарське видання Darik News, пише УНН.

Як повідомляється, таке рішення болгарські законодавці підтримали 157 голосами "за", при 57 "проти".

"За", як вказано, були ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС и "Има такъв народ", які були ініціаторами декларації.

Проти були "Възраждане" и "БСП за България".

У тексті йдеться, що 49-і Національні збори Болгарії проголошують, що "найбільш прямим і бажаним шляхом до відновлення миру в Україні, Чорноморському регіоні та Європі є повний і негайний добровільний вихід російської федерації за межі міжнародно визнаних кордонів держав усіх постраждалих суверенних держав".

Національні збори країни категорично вимагають негайно припинити ядерний шантаж, а також усі дії російської федерації, що різко суперечать Статуту ООН, які є найсерйознішим ударом по миру та процвітанню як європейського, так і російського народу.

Підтримується мирна формула Президента України Володимира Зеленського, метою якої є міцний і справедливий мир.

Щоб гарантувати здатність України захищатися від агресора на своїй території, Народні збори Болгарії наполягають на тому, щоб інституції Болгарії продовжували надавати їй політичну, фінансову, гуманітарну, військову, військово-технічну підтримку до повного відновлення її суверенітету в межах міжнародно визнаних кордонів, йдеться в документі.

49-і Національні збори Болгарії знову "підтверджують свою повну підтримку незалежнох від зовнішніх факторів політики відкритих дверей НАТО; очікує, що уряд Болгарії в т.ч. і на майбутньому саміті Альянсу у Вільнюсі в липні цього року висловить позицію на підтримку членства України в НАТО після відновлення миру на її території". Водночас він закликає союзників використати саміт для окреслення чітких параметрів на шляху до членства України в НАТО.

У тексті також зазначено, що парламент країни підтримує початок процесу планування та ухвалення конкретних параметрів і часових меж для членства України в Альянсі та розширення стратегічних відносин.

Реакція України

На рішення парламенту Болгарії уже відреагував голова МЗС України Дмитро Кулеба.

"Я дякую парламенту Болгарії, депутатам від ГЕРБ, «Ми продовжуємо зміни», «Руху за права і свободи», «Є такий народ» за сьогоднішні життєво важливі рішення на підтримку України. Болгарія та Україна заслуговують на міцну дружбу та взаємовигідне співробітництво", - написав Кулеба у Twitter.