Ця угода зміцнить європейську безпеку та принесе користь обом країнам, заявив очільник шведського уряду Ульф Крістерссон.

Парламент Угорщини затвердить протокол про вступ Швеції до НАТО. Таку заяву у п’ятницю, 23 лютого, зробив глава угорського уряду Віктор Орбан після підписання з шведським колегою Ульфом Крістерссоном угоди про подальшу співпрацю по винищувачам Jas 39 Gripen.

"Парламент збереться в понеділок й ухвалить необхідні рішення, які завершать цей етап", – сказав Орбан на пресконференції з Крістерссоном у Будапешті, повідомляють ЗМІ обох країн.

Майбутнє рішення угорського парламенту відносно протоколу про вступ Швеції до НАТО зніме останню перешкоду перед розширенням Альянсу.

Крім того, Орбан і Крістерссон домовилися, що Швеція в рамках укладеної угоди про безпеку поставить Угорщині ще чотири винищувачі Jas 39 Gripen. Раніше Будапешт арендував 14 таких літаків з правом викупу. Нова угода розрахована до 2036 року.

"Ця угода зміцнить європейську безпеку та принесе користь обом країнам. Я радий, що незабаром у повітряному просторі Європи літатиме ще більше літаків Gripen", – заявив Ульф Крістерссон.