У Фінляндії мають бути справжні засоби ядерного стримування, однак рішення про зміну законодавства для цієї мети необхідно вирішувати парламенту та уряду.

Про це заявив президент Фінляндії Александр Стубб, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Під час своєї передвиборчої кампанії Стубб заявив, що не бачить обмежень для участі Фінляндії в НАТО і готовий дозволити транспортувати ядерну зброю через територію Фінляндії, хоча і не зберігати її на території країни.

Коли на його першій пресконференції як президента його запитали про погляди на ядерну зброю, Стубб сказав, що уряд і парламент Фінляндії повинні будуть вирішити, чи хоче країна змінити своє чинне законодавство, яке забороняє розміщення ядерної зброї на фінській землі, включно з її передачею.

"Я б почав з передумови, що у нас у Фінляндії повинні бути справжні засоби ядерного стримування, і це те, що у нас є, тому що НАТО практично дає нам три засоби стримування завдяки нашому членству", - сказав Стубб.

За його словами, йдеться про військових, ракети та засоби ядерного стримування, які надходять зі Сполучених Штатів.

Що ще сказав новий президент

На своїй офіційній інавгурації в парламенті Стубб заявив, що готовий очолити нову еру після вступу Фінляндії до НАТО у відповідь на вторгнення сусідньої Росії в Україну.

"Зараз ми стоїмо перед новою ерою. Унаслідок нашого військового союзу і членства в НАТО ми зробили останній крок у західну спільноту цінностей, до якої наша республіка духовно належала впродовж усієї своєї незалежності", - сказав Стубб.

Також Стубб назвав демократію, верховенство закону і права людини основними цінностями, на яких ґрунтуватиметься зовнішня політика Фінляндії під його керівництвом.