Довгий час європейські уряди переключили увагу на більш популярні витрати на покращення таких речей, як телекомунікаційні мережі, транспорт та житло.

Країни НАТО, що розташовані на сході Європи, збільшили свої витрати на оборону до небаченого рівня після вторгнення РФ в Україну. Лише цього року вони досягли 70 млрд доларів. Про це у середу, 9 жовтня, повідомляє Bloomberg.

"Наразі замовлення на літаки, вертольоти, танки та ракетні системи ростуть. Далі буде необхідно набрати персонал з відповідними навичками", - пише видання. 

Вказується, що "після майже нічого не роблення" в цій галузі протягом 20 років, "Європа здійснює стрибок від машин першого або другого покоління відразу до четвертого або п'ятого покоління, від комп'ютера з 386 процесорами до найсучасніших багатоядерних мережевих рішень".

Bloomberg нагадує, що за рік до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, серед найбільших економік контингенту лише Британія досягла встановленого Альянсом цільового показника у 2% від валового внутрішнього продукту.

Серед країн, що найбільше інвестують у безпеку - Польща. Вона вкладає в оборону більше 4% власного ВВП. Замовлення Варшави включають десятки винищувачів, понад 1300 танків з Кореї та США та 100 ударних гелікоптерів AH-64E Apache від Boeing Co., що на суму 10 млрд доларів є найбільшою закупівлею країни за всю її історію. Також у серпні уряд країни підписав угоду на 1,2 млрд доларів із Raytheon Technologies Corp. про виробництво компонентів батарей ППО Patriot.

"Ми будемо однією з найсильніших армій у цій частині Європи, але також і в НАТО", - заявив начальник польової артилерії сухопутних військ Польщі. Гжегож Потшускі.

Крім того, Польща зобов'язалася до 2035 року збільшити кількість професійних солдатів більш ніж удвічі, довівши їх кількість до 250 000 осіб.