За даними кліматичної обсерваторії Європейського Союзу у п'ятницю, 4 серпня, температура поверхні океану піднялася до 20,96 градусів за Цельсієм. Попередній рекорд становив 20,95 градусів за Цельсієм у березні 2016 року. Про це повідомили в AFP, передає УНН.

За словами вчених, океани поглинули 90 відсотків надлишкового тепла, виробленого людською діяльністю з початку індустріальної ери.

Це надлишкове тепло продовжує накопичуватися, оскільки парникові гази, головним чином від спалювання нафти, газу та вугілля, продовжують накопичуватися в атмосфері Землі.

З квітня середня температура океану в усьому світі регулярно перевищувала рекорди сезонної спеки.

«Океанська спека становить безпосередню загрозу для деяких видів морського життя. Ми вже спостерігаємо відбілювання коралів у Флориді як прямий результат, і я очікую, що наслідки будуть ще сильніші», — сказав Пірс Форстер з Міжнародного центру клімату при Університеті Лідса.

Передбачається , що перегрів океанів також матиме інші наслідки для морських рослин і тварин, зокрема на їхню міграцію.
Це може загрожувати рибним запасам і таким чином підірвати продовольчу безпеку в деяких частинах земної кулі.

Тепліші океани також менш здатні поглинати вуглекислий газ (CO2), що посилює порочне коло глобального потепління.

Ймовірно, настане підвищення температури, оскільки явище Ель-Ніньо, яке має тенденцію до нагрівання води, лише почалося.

Вчені очікують, що найгірші наслідки поточного Ель-Ніньо будуть відчутні наприкінці 2023 року та триватимуть у наступні роки.

Останні цифри продовжують низку рекордно високих показників у всьому світі. 

У понеділок біля узбережжя Флориди було зафіксовано температуру 38,3°C — жарко, як у джакузі, що може стати світовим рекордом для точкового вимірювання, якщо цифра підтвердиться.

Згідно з попередніми даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA), минулого тижня поверхневі води Північної Атлантики піднялися до рекордно високої середньої температури 24,9C.

Північна Атлантика зазвичай досягає свого піку температури лише у вересні

Згідно зі звітом Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC) за 2019 рік, хвилі спеки в морі стали удвічі частіше з 1982 року .

До 2100 року вони можуть бути в 10 разів інтенсивнішими, ніж на початку 20 століття, якщо викиди забруднюючих речовин не будуть зменшені.