У відповідь на широкомасштабне вторгнення РФ в Україну низка країн закликала Інтерпол зупинити членство країни-агресора у Міжнародній організації кримінальної поліції.

Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте під час зустрічі з генеральним секретарем Інтерполу Юргеном Штоком на 91-й Генеральній асамблеї Інтерполу у Відні (Австрія) закликала обмежити права Москви та Мінська в організації. Про це у середу, 29 листопада, повідомляє прес-служба МВС Литви.

Глава МВС Литви наголосила, що Інтерпол має "зробити все, щоб недемократичні держави, такі як Росія чи Білорусь, не використали членство для досягнення своїх політичних цілей".

"Міжнародна спільнота не може миритися зі зловживанням каналом Інтерполу, переслідуванням громадян як своєї, так і інших країн у політичних цілях", - заявила вона.

Литовський чиновник підкреслила, що Росія та Білорусь постійно шукають шляхи нав'язування своєї політичної волі.

"Ця Генеральна Асамблея не виняток, і це добре ілюструють проекти резолюцій, запропоновані цими країнами. Ми повинні гарантувати, що жодних пропозицій такого роду не буде прийнято", - зазначила вона.

Також Білотайте висловила вдячність керівництву Інтерполу за "принципову позицію та захист литовським суддям, прокурорам та іншим посадовим особам, які брали участь у розслідуванні російських злочинів проти громадян Литви".