Розрив між ультраправими Франції та Німеччини знаменує собою кульмінацію місяців напруженості між двома партіями.

Лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен заявила, що її партія має "повністю порвати" з німецькою ультраправою партією "Альтернатива для Німеччини" ("АдН"), оскільки та стала занадто токсичним союзником напередодні європейських виборів. Про це Ле Пен у середу, 22 травня, сказала в ефірі радіо Europe 1, її цитує агентство Reuters.

Зокрема, вона вказала, що німецька партія, яка є другою за популярністю партією Німеччини, не має належного керівництва і потурає радикальним елементам всередині.

"Необхідно було терміново встановити санітарний кордон. "АдН" переходить від провокації до провокації", - сказала Ле Пен.

Французькі та німецькі ультраправі нині входять до однієї політичної групи в Європарламенті - "Ідентичність та демократія". 

Відомо, що "АдН" обговорювало депортацію з Німеччини людей з іммігрантським минулим. Крім того, партію звинуватили у тому, що її політики прикривають агентів Росії та Китаю. представник "АдН" Максиміліан Кра заявив, що не всі люди, які служили в СС, були злочинцями. 

Відомо, що Ле Пен понад десять років намагалася "детоксикувати" імідж партії, заснованої її батьком Жаном-Марі Ле Пеном, який був засуджений за мову ненависті за заперечення Голокосту.