Президентська кампанія екс-лідера США залучила близько 516 тисяч донорів у другій половині 2023 року.

Екс-президент США Дональд Трамп вступив у передвиборчий 2024 рік з меншою кількістю донорів (на 200 тисяч), ніж чотири роки тому, під час попередньої президентської кампанії. Про це повідомляє видання Financial Times.

Скорочення донорів ставить під сумнів його машину зі збору коштів, тоді як судові рахунки "з'їдають" його власні  кошти, зазначає ЗМІ.

Президентська кампанія Трампа залучила близько 516 тисяч донорів у другій половині минулого року порівняно з 740 тисячами на тому самому етапі його останніх перегонів за Білий дім.

У президента США Джо Байдена в другій половині 2023 року було 473 тисячі донорів - менше, ніж у його ймовірного суперника в перегонах за Білий дім цього року, але практично вдвічі більше, ніж у другій половині 2019 року.

Трамп зібрав 189 млн доларів від своїх донорів у 2023 році, а Байден залучив 202 млн доларів від меншої бази донорів.

Вибори в США фінансуються з кількох джерел:

Приватні пожертви

  • Індивідуальні пожертви: Це найпоширеніше джерело фінансування. Громадяни США можуть робити пожертви безпосередньо кандидатам, політичним партіям і політичним комітетам.
  • Пожертви від PAC (комітетів політичної дії): PAC - це організації, що створюються для підтримки або протидії конкретним кандидатам або політичним питанням. PAC можуть збирати необмежені кошти від приватних осіб, але з обмеженнями на те, скільки вони можуть витрачати на підтримку або протидію конкретному кандидату.
  • СуперРАС: СуперРАС - це тип PAC, який може збирати і витрачати необмежені кошти на підтримку або протидію кандидатам. СуперРАС не можуть напряму координувати свою діяльність із виборчими штабами кандидатів.

Державне фінансування

  • Кандидати, які балотуються на посаду президента, можуть отримати державне фінансування, якщо вони зможуть зібрати певну кількість невеликих пожертвувань.

Власні кошти

  • Кандидати можуть використовувати свої власні кошти для фінансування своїх виборчих кампаній.
  • Фінансування виборів у США регулюється Законом про кампанії 1971 року та іншими законами. Федеральна виборча комісія (FEC) - це незалежний орган, який стежить за дотриманням цих законів.

Зазначимо, що вибори президента США заплановані на 5 листопада 2024 року.

За прогнозами, головним кандидатом від демократів стане чинний американський лідер Джо Байден. Від республіканців, крім Дональда Трампа, у фаворитах експосол США в ООН Ніккі Гейлі.