Всього за рік в Росію ввезли авіазапчастин майже на $2 млрд, з них на майже $1,48 млрд були відправлені нібито з Габону. Бенефіціар фірми-потачальника - громадянин Киргизстану.

У 2023 році найбільшим постачальником запасних частин для літаків в Росію став Габон. Про це повідомляє видання The Moscow Times з посиланнямна митні дані РФ.

Всього за рік в Росію ввезли авіазапчастин майже на $2 млрд, з них майже на $1,48 млрд були відправлені нібито з Габону.

"Якщо вірити російським митним деклараціям, найбільший імпортер авіаційних запчастин в 2023 році - зареєстрована в Габоні компанія Ter Assala Parts. Її бенефіціар - неназваний громадянин Киргизстану. Інформація про компанію Ter Assala Parts відсутня в Торговому реєстрі Габона. За місцем реєстрації фірми в габонськійстолиці Лібревіль розміщується житловий будинок", - пише видання, приводячи думку, що цю компанію придумали в Габоні, аби провести митні операції, і далі вона зникне.

За даними російської митниці, Ter Assala Parts ввезла в РФ запасні частини для лайнерів Boeing і Airbus: кислотні маски, шайби, труби, болти, гайки, кронштейни, регулятори подачі палива, уживані комп'ютери, системи попередження зіткнення із землею та вимірювання рівня палива. Крім того, з Габону привезли 15 уживаних двигунів для Boeing-737 і Airbus A320/A321 на суму понад 58 мільйонів доларів.

Два інших популярних напрямки імпорту авіазапчастин в Росію в 2023 році - Таїланд (більше $200 млн) і ОАЕ (більше $160 млн).