Польща не збирається передавати Україні нове озброєння, яке зараз купується в межах модернізації власної армії.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив про те, що слова прем'єр-міністра Матеуша Моравецького про те, що Варшава "більше не передає зброю Україні", були вирвані з контексту та "витлумачені максимально погано". Про це він сказав напередодні у коментарі телеканалу TVN24.

"На мою думку, прем'єр-міністр просто сказав ось що: ми не збираємося передавати Україні нове озброєння, яке ми зараз купуємо в межах модернізації польської армії", – пояснив польський лідер.

За словами Дуди, "ми не можемо передати комусь іншому нашу нову зброю, яку ми зараз купуємо за мільярди доларів для польської армії, щоб зміцнити її, зміцнити безпеку Польщі. Кому завгодно".

Він запевнив, що ті контракти щодо польського озброєння, які Польща підписала з Україною, виконуватися будуть.

При цьому він нагадав, що підписано великі контракти з Україною, зокрема на постачання польських самохідних гаубиць Krab.

"Потрібно виконати цей контракт, і ми його виконуємо", – сказав Дуда, нагадавши, що є й інші контракти, що стосуються амуніції та засобів розмінування.

"У міру того, як ми отримуватимемо нове озброєння з Кореї, зі США, ми також замінюватимемо озброєння, яке зараз є на зберіганні", – зазначив президент Польщі, зазначивши, що таке озброєння можуть направити Україні, "як ми робили до цього, передаючи пострадянське озброєння".