Соціальна допомога за програмами "800+" і "добрий старт" надаватиметься українським сім’ям лише у разі, якщо дитина ходить до польської школи.


Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на її території, яка продовжує термін легального перебування. Про це повідомила пресслужба канцелярії президента Польщі в понеділок, 10 червня.

 

Термін легального перебування українських біженців від війни в Польщі продовжується з 30 червня до 30 вересня 2025 року. Це дозволить громадянам України і далі отримувати доступ до медичних послуг, сімейних та соціальних виплат

Соціальна допомога за програмами "800+" (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і "добрий старт" (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) тепер надаватиметься українським сім’ям лише у разі, якщо дитина ходить до польської школи.

 

Закон також передбачає, що для отримання номера PESEL українець зобов’язаний пред'явити дійсний проїзний документ, а заявку на PESEL зі статусом UKR треба буде подавати "негайно після прибуття" до Польщі.
 

Крім того, скасовується одноразова соціальна допомога для українських біженців у розмірі 300 злотих ($75), а також грошова компенсація від держави для власників приватного житла, які надавали прихисток та харчування українським біженцям.


Додатково передбачається запровадити конкретні підстави для анулювання дозволу на тимчасове проживання громадян України.