Блінкен закликав РФ припинити війну в Україні, повернутися до виконання Договору СНО-3 та звільнити американця Пола Вілана.

 

Державний секретар США Ентоні Блінкен у четвер, 2 березня, підтвердив, що зустрічався з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим на полях зустрічі глав МЗС країн Великої двадцяти у Нью-Делі, повідомляє CNN.

 

"Я закликав Росію скасувати своє безвідповідальне рішення і повернутися до виконання Договору СНО-3, який накладає обмеження на ядерні арсенали США і РФ, що піддаються перевірці. Взаємне дотримання цього договору - на користь обох наших країн. Це також те, чого люди в усьому світі очікують від нас як ядерних держав", - сказав держсекретар США.

 

За словами Блінкена, у розмові з Лавровим він заявив про готовність США взаємодіяти з Росією щодо контролю над стратегічними ядерними озброєннями "незалежно від того, що ще відбувається у світі і в наших відносинах".

 

Ще однією темою розмови керівників дипломатії США і РФ стало питання звільнення незаконно затриманого в Росії американця Пола Вілана. Держсекретар сказав, що Вашингтон виніс "серйозну пропозицію з цього питання, і Москва має її прийняти".

 

Крім того, держсекретар США закликав Росію припинити війну в Україні та сісти за стіл переговорів, підтвердивши підтримку України з боку США.

 

"Кожен член G20 і практично кожна країна продовжує нести витрати, пов'язані з російською агресивною війною", - наголосив він.