Єнс Стонтенберг назвав інцидент з дамбою "черговим свідченням жорстокості" РФ та запевнив, що на саміті у Вільнюсі союзники приймуть "значущі рішення".

Підрив Каховської ГЕС є черговим свідченням жорстокості війни Росії проти України. Про це  заявив генсек НАТО Єнс Стонтенберг під час відкриття саміту Бухарестської дев’ятки (B9), повідомляє Укрінформ у вівторок, 6 червня.

“Руйнування сьогодні Каховської ГЕС ставить під загрозу життя тисяч мирних жителів і завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу. Це обурливий акт, який ще раз демонструє жорстокість російської війни в Україні”, - наголосив він.

Рішення, які союзники ухвалять на саміті НАТО в липні у Вільнюсі "будуть дуже значущими", запевнив генсек.

Альянс також посилить підтримку України завдяки багаторічному пакету допомоги, щоб сприяти переходу від радянської епохи до стандартів НАТО і наблизити Україну до Організації, запевнив Столтенберг.

Двері до НАТО залишаються відкритими, заявив він і додав, що Україна стане членом Альянсу, а Росія не буде мати права вето на вступ нових країн до НАТО.

Столтенберг також підкреслив, що країни НАТО повинні взяти на себе "тверді зобов’язання" щодо збільшення інвестицій в обороноздатність до рівня мінімум 2% від ВВП країн.

За його словами, нині триває інтенсивна робота над тим, щоб у найближчому майбутньому Швеція приєдналася до Альянсу.