У разі підриву росіянами Запорізької АЕС Україна може отримати страхову компенсацію після її звільнення.

Україна уклала договір страхування на випадок шкоди внаслідок ядерного інциденту на всіх чотирьох атомних станціях. У разі підриву росіянами Запорізької АЕС Україна може отримати страхову компенсацію. Про це повідомив Енергоатом у вівторок, 11 липня.

"У червні поточного року Енергоатом уклав договір страхування на понад 5 млрд грн щодо шкоди внаслідок ядерного інциденту на всіх чотирьох атомних станціях України. У відповідному договорі, зокрема, зазначається, що страхове покриття по Запорізькій АЕС надається з відкладальною умовою після звільнення станції від окупантів, оскільки наразі вона не контролюється Україною та єдиним легітимним оператором – ДП НАЕК Енергоатом", – йдеться у повідомленні.

Подібні виключення щодо воєнних причин ядерних інцидентів діяли і в попередніх страхових угодах Енергоатому та є стандартною світовою практикою, зазначили в компанії.

Що стосується усіх інших АЕС, які працюють на підконтрольній Україні території, страхування за ядерну шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту, діє повною мірою.

В Енергоатомі наголосили, що дотримуються усіх вимог національного та міжнародного законодавства щодо страхування цивільної відповідальності за заподіяну ядерну шкоду та роблять усе можливе для запобігання настання страхового випадку в умовах збройної агресії РФ проти України та захоплення Запорізької АЕС.