Дискваліфікація української спортсменки Ольги Харлан, яка відмовилася потиснути руку росіянці Смірновій, в першу чергу впливає на репутацію Міжнародної федерації фехтування. Україна буде наполягати на скасуванні цього рішення, розповів президент федерації фехтування України Михайло Ілляшев в ефірі національного телемарафону, передає УНН.

"Ця дискваліфікація впливає, в першу чергу, на репутацію самої Міжнародної федерації фехтування. Це вони будуть жити з цим шлейфом, що вони зробили. Ми бачили, який був розголос в Україні та світі. Їх, м’яко кажучи, ніхто не зрозумів в цьому рішенні. Тому, по-перше, можливо все ж таки скасують цю "чорну картку".

А якщо ні, то, можливо, ми будемо продовжувати наполягати на її скасуванні. Хоча це буде більш політичний крок, щоб вони визнали, що вони не праві, коли ухвалювали таке рішення", - заявив Ілляшев.

27 липня, українську фехтувальницю Ольгу Харлан зняли з участі у поєдинку на чемпіонаті світу після відмови тиснути руку росіянці Анні Смірновій, яка виступала як нейтральна спортсменка.

Смірнова протестувала проти дій українки, вимагаючи її дискваліфікації відповідно до пункту 4.6 регламенту FIE - через відмову привітання з боку українки. Однак, згідно із даними лайвтабло чемпіонату світу, Харлан пройшла до наступного раунду. У наступному раунді вона мала зустрітися з представницею Болгарії Йоаною Ілієвою, та болгарку визначили переможницею автоматично.

Всесвітня федерація фехтування (FIE) призупинила, а не скасувала повністю дискваліфікацію спортсменки Ольги Харлан. Вона зможе взяти участь у жіночих командних змаганнях на Чемпіонаті світу з фехтування в Мілані Харлан. Після цього спортсменку відсторонять.