Два фігуранта справи допомогли Олегу Дерипасці привласнити виробничі потужності Глухівського кар’єра кварцитів у 2012 році, хоча їх було заборонено продавати.

В Україні оголосили підозру російському олігарху Олегу Дерипасці і затримали двох його українських топменеджерів, які постачали до Росії сировину для виробництва балістичних ракет Іскандер. Про це повідомила СБУ у четвер, 15 лютого.

Вказано, що серед затриманих – директор надровидобувної компанії Глухівський кар’єр кварцитів та куратор цієї установи від російського олігарха: громадянин України, який у 2021 році отримав посвідку на проживання в Росії.

Слідство встановило, що фігуранти допомогли Дерипасці привласнити виробничі потужності карʼєра у 2012 році, хоча їх було заборонено продавати.

З тих пір і до початку повномасштабної війни керівництво видобувної компанії постачало до росії оптові партії гірських порід для виплавки сталі. Сировину компанії Дерипаски продавали підприємствам військово-промислового комплексу Росії для виробництва Іскандерів. Також сировину використовували для серійного виготовлення бойових дронів і радіолокаційних систем.

Олегу Дерипасці повідомили про підозру за сімома статтями Кримінального кодексу України. Директору Глухівського карʼєра кварцитів і куратору – за двома. Також заочну підозру отримали один із керівників РУСАЛу і громадянка Кіпру, яка допомогла незаконно відчужити компанію.

В СБУ нагадали, що у лютому 2023 року активи Глухівського кар’єра кварцитів було націоналізовано на користь України.