Міністр енергетики України Герман Галущенко попереджає, що розміщені окупантами вибухонебезпечні міни на території ЗАЕС можуть "вибухнути в будь-який момент" і зауважив, що досвід Каховської греблі демонструє, що росіяни здатні на такі диверсії, пише УНН з посиланням на Politico.

Вже другий місяць поспіль, атомний наглядовий орган ООН повідомляє про наявність вибухівки як за межами, так і всередині периметра ЗАЕС, яка, за словами російських силовиків на місці, призначена для оборонних цілей.

"Він може вибухнути в будь-який момент. Ми просто не знаємо, коли. росіяни повністю відключили нас від систем моніторингу безпеки. Ми довіряємо нашій військовій розвідці та експертам МАГАТЕ на місцях. Але у нас немає контролю над станцією, і це викликає тривогу", - сказав Міністр енергетики України Герман Галущенко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАГАТЕ знайшло на Запорізькій АЕС протипіхотні міни

Українська влада неодноразово попереджала світову спільноту про потенційну небезпеку мінування росією ЗАЕС, заявляючи, що руйнування дамби в Новій Каховці минулого місяця підкреслює, що москва готова ризикувати життям цивільного населення для досягнення своїх політичних і військових цілей в Україні.

"Ніхто не вірив нам, що росія може зробити таку річ, як підірвати дамбу. І подивіться, що сталося. ЗАЕС завжди в центрі уваги, росія досі не отримала жодного покарання. Жодних санкцій не було накладено на її ядерну енергетику", - зауважив Галущенко.

Шість реакторів станції зупинені з вересня, але доступ станції до української електромережі, необхідний для живлення систем охолодження, регулярно порушується, що знову сталося на вихідних. Лінія фронту знаходиться всього за кілька кілометрів від станції.

Київ побоюється, що росіяни можуть спробувати створити диверсію на ЗАЕС, щоб зупинити контрнаступ, додав міністр. Міжнародне агентство з атомної енергії залишається хитким гарантом того, що ЗАЕС може уникнути долі греблі.

"Добре, що вони там є, виконують свою роботу. Але хотілося б, щоб вони, як технічні фахівці, пояснили, чому порушується більшість протоколів безпеки. Експерти роблять свою роботу... російська окупація - головна причина того, що ЗАЕС перебуває у постійній небезпеці", - сказав Галущенко. 

Станція перебуває під російською військовою окупацією, але все ще управляється українським персоналом.