На правому березі Херсонської області критичного стану не зафіксовано, лівий берег наразі постраждав набагато більше.

Станом на 13:00 6 червня, силами рятувальників, Нацполіції та волонтерів на Херсонщині у зв'язку з підривом росіянами дамби Каховської ГЕС евакуйовано близько 1000 осіб. Про це повідомляє ДСНС.

Зазначається, що для надання допомоги населенню з Києва була направлена Мобільно-оперативна група фахівців ДСНС, техніка підвищеної прохідності, залучено додаткові сили та засоби: човни, болотоходи Богун, плаваючі транспортери, мобільні очисні станції та транспортні засоби для підвозу питної води.

Як повідомила на брифінгу керівник Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк, яку цитує Інтерфакс-Україна, через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС на правому березі Херсонської області критичного стану не зафіксовано, лівий берег наразі постраждав набагато більше.

"На правому березі критичних станів фактично не зафіксовано в тих населених пунктах, де йде підйом води. Зокрема, і обласний центр критично не постраждав, є підтоплення деяких мікрорайонів, житлових секторів і вулиць. Але тим не менше евакуацію організовано, оскільки рівень води продовжує підвищуватися, і за попередніми оцінками фахівців, критичного рівня вода досягне десь приблизно о 13:00. Ситуація відстежується, всі служби на місцях працюють", - заявила вона.

За словами Гуменюк, на лівому березі, росіяни "заглушили" зв'язок, щоб люди не мали можливості отримати компетентні рекомендації та мати зв'язок із підконтрольною Україні територією.

За її словами, через підвищення рівня води посилилася мінна небезпека на воді.

"Не думаю, що окупанти будуть спокійно спостерігати, як мирні жителі будуть евакуюватися з лівого берега на правий, тому не раджу ризикувати. Набагато краще виїхати більш углиб лівого берега і там організувати евакуацію", - зазначила Гуменюк.