В української армії, котрі противник перевершував в озброєнні та чисельністю, була одна велика перевага перед ворогом: інтернет через термінали Starlink. Однак, тепер її мають і росіяни.

Російські війська використовують на війні незаконно отримані термінали Starlink для бойової координації та ефективності свого тактичного розвідувально-ударного комплексу в Україні. Про це повідомляє Washington Post.

У виданні зауважили, що в української армії, котрі противник перевершував в озброєнні та чисельністю, була одна велика перевага перед ворогом: інтернет через термінали Starlink. Тепер її мають і росіяни.

Наразі фіксують зростаючий чорний ринок Starlink, який доставляє термінали росіянам на фронт, і їхнє поширення стало важливим фактором недавніх успіхів РФ під час її наступу.

Офіцер 72 механізованої бригади, що обороняла район міста Вугледар, у коментарі виданню назвав використання російськими окупантами Starlink одним з важливих чинників спільно з нестачею живої сили та озброєння, що прискорили падіння Вугледара.

Окрім того, військові пояснюють, що використання Starlink стало одним із факторів, який допоміг РФ наступати на Покровськ.

Використання Росією Starlink - не єдиний чинник, який допоміг Москві пробитися до Покровська, ключового логістичного вузла в Донецьку, але він явно зіграв свою роль, військовий командир Олександр, критикуючи те, що, за його словами, було неадекватною відповіддю на запобігання використанню Росією цього зв'язку.

Термінали Starlink - одна з небагатьох переваг, які мала Україна проти більших, хоча і менш модернізованих сил РФ, зараз же РФ закрила технологічний розрив. Кількість терміналів Starlink зростала на російських позиціях протягом усього року, але тільки в останні кілька місяців їхній ефект став по-справжньому відчутним.

"Уряди США та України працюють зі SpaceX, щоб запобігти незаконному використанню Росією терміналів Starlink на окупованій території України, включно з увагою Міністерства фінансів США до потенційних порушень санкцій, пов'язаних із міжнародною контрабандою", - заявив представник Міністерства оборони Чарлі Діц.

SpaceX послалася на повідомлення на X у лютому, в якому йшлося про те, що компанія деактивує термінали, якщо вони використовуються санкціонованою або несанкціонованою стороною. 

Нині Україна і США постають перед труднощами у розв'язанні проблеми використання Starlink у РФ, особливо на тлі обходу Росією санкцій і технічної проблеми заборони доступу до мережі Starlink без шкоди для українських військ. Зауважується, що компанія технічно здатна визначати місце розташування активних терміналів, разом з тим складно розпізнати користувачів на передньому краї зони бойових дій, де діють як українські, так і російські війська.

Starlink пропонують для продажу на багатьох російських сайтах. Щоб активувати пристрій, користувачам у РФ потрібен закордонний номер телефону, адреса електронної пошти та банківський рахунок для оплати щомісячної абонентської плати.