Російський агент намагався встановити локації вузлових станцій, якими рухались військові ешелони ЗСУ.

 

Агент ФСБ, який готував ракетний удар Росії по станціях Укрзалізниці у Вінницькій області, отримав 15 років тюрми. Про це повідомила пресслужба СБУ у вівторок, 2 липня.

 

За вказівкою російської спецслужби чоловік готував серію ракетно-дронових ударів по об’єктах Укрзалізниці та енергетичного комплексу. Для виконання завдання він намагався встановити локації вузлових станцій, якими рухались військові ешелони ЗСУ.

 

Також агент ФСБ збирав інформацію про технічний стан підстанцій, що забезпечують електрикою об’єкти залізничної інфраструктури.

 

Одержані розвіддані він мав передати своєму російському куратору через анонімну поштову скриньку. "Звіт" передбачав координати потенційних цілей з їхніми фото і текстовими роз’ясненнями.

 

У разі успішного виконання завдання ФСБ "гарантувала" перерахувати на банківську картку свого поплічника 100 тисяч рублів на придбання авто. Зловмисник сподівався, що пізніше російська спецслужба "евакуює" його на територію Росії.

 

Служба безпеки своєчасно викрила та затримала агента ФСБ. Ним виявився 57-річний місцевий житель, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у травні 2023 року. У "поле зору" ФСБ він потрапив через свої прокремлівські погляди, які поширював на сторінці в Однокласниках.

 

Під час обшуку у чоловіка вилучили мобільний телефон, який він використовував для комунікації з росіянами.

 

Суд визнав зловмисника виним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану та призначив йому 15 років тюрми з конфіскацією майна.