Голова Енергоатома заявив, що підрив Каховської ГЕС не впливає безпосередньо на функціонування Запорізької АЕС.

У випадку, якщо води Каховського водосховища буде недостатньо для підживлення ставка-охолоджувачаЗапорізької АЕС, розроблений алгоритм заходів щодо роботи станції та персоналу. Про це повідомив президент ДП НАЕК Енергоатом Петро Котін під час телемарафону.

ЗАЕС працює, але не можу сказати, що все в порядку, коли вона тривалий час окупована росіянами. Деградація станції продовжується, починаючи обладнанням, закінчуючи перебуванням на майданчику військових, озброєння та техніки. Вночі росіяни підірвали Каховську ГЕС - це чергове погіршення ситуації, пов’язаної із ЗАЕС. Зараз ми не оцінюємо її як критичну для станції, адже вона охолоджується за допомогою власного ставку-охолоджувача, який відокремлений від Каховського водосховища, де зберігається достатній рівень води, - розповів він.

За словами Котіна, є питання щодо підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС, адже в разі зменшення води в ставку-охолоджувачу, необхідні об’єми раніше наповнювались за допомогою Каховського водосховища.

Але ця ситуація є проєктною і передбачена в проєкті атомної станції. Є розроблений алгоритм заходів щодо роботи ЗАЕС та персоналу на той випадок, якщо вода Каховського водосховища буде відходити. Тому ми підтверджуємо заяви МАГАТЕ, що прямої та безпосередньої загрози на АЕС немає, але рівень деградації продовжує зростати, - заявив він.

Одним з варіантів є підживлення ставка-охолоджувача ЗАЕС від свердловин, які знаходяться на майданчику.

Як зазначив Котін, якби усі блоки станції зараз працювали, тоді активно відбувалося б випарування води зі ставка-охолоджувача. І таким чином рівень швидко знижувався.

Відповідно до аналізу безпеки, зокрема щодо саме цієї ситуації, при роботі блоків Запорізької АЕС потрібно близько місяць-півтора, аби той об’єм води знизився до моменту його підживлення. Але з огляду на те, що блоки не працюють, то з вересня у нас не було жодного разу такого підживлення. Ми не очікуємо, що їх потрібно буде підживлювати, - пояснив голова Енергоатома.