В Україні липень є найспекотнішим місяцем протягом року. Саме в липні відмічається найвища середня за місяць температура повітря на більшій частині території країни. Про те, чому літо таке спекотне і чого чекати від зими й осені, розповіла для УНН завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології УкрГМІ ДСНС України та НАН України Віра Балабух.

Цього року, на відміну від середньої глобальної температури у липні, яка була найвищою за період інструментальних спостережень за погодою, в Україні середня температура липня виявилася у межах норми, за винятком окремих районів Одеської, Вінницької областей та Карпатського регіону. Характерною рисою липня 2023-го в Україні були різкі коливання температури протягом місяця.

Серпень в Україні очікується аномально теплим.

«Середня за місяць температура повітря в Україні може бути на один-два градуси вищою за кліматичну норму на більшій території країни, про що свідчать розрахунки світових прогностичних центрів - Європейського центру середньотермінових прогнозів та Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США», - розповіла Віра Балабух.

Значний вплив на характер погоди на планеті протягом сезону відіграють процеси в атмосфері та океані, які відбуваються в екваторіальній зоні Тихого океану. Їх називають Південним коливанням.

З початку літа починає розвиватись додатна фаза Південного коливання - Ель-Ніньйо. Дуже ймовірно, що вплив Ель-Ніньйо на циркуляцію атмосфери та термічний режим північної півкулі та Європи посилюватиметься протягом наступних місяців, що зумовить аномально теплу погоду восени та взимку.

Для характеристики клімату певного регіону кліматологи використовують таке поняття, як кліматична норма – середні багаторічні значення показників за тридцятилітній період. «Якщо порівнювати два кліматичні періоди, наприклад 1961-1990 і 1991-2020, то ми бачимо, що кліматична норма середньої за місяць і сезон температури повітря суттєво змінилась на всій території України. Сучасна кліматична норма середньої за рік температури повітря в Україні стала на 1,2°С вищою за її базові значення у1961-1990 роках», - зазначає Віра Балабух.

На жаль, температура повітря зростатиме і надалі, каже кліматолог. Цей ріст спостерігатиметься протягом усього року і влітку також. Середня за рік температура повітря в Україні до середини століття може збільшитись майже на 2,0 °С, порівняно з його початком. До кінця століття ці зміни, імовірно, перевищать 4,0 °С.

«Літо до середини століття може стати майже на 2,5°С теплішим на значній території країни, а до кінця століття ці зміни перевищать 5,5°С. Найбільший ріст температури очікується у східних та південних областях країни», - додає Віра Балабух.

Своєю чергою, суттєве підвищення температури повітря взимку приводить до того, що її тривалість в Україні скорочується. Усе частіше спостерігається таке явище, коли через аномально високу температуру у багатьох регіонах України метеорологічна зима має середню за добу температуру повітря вище 0⁰С, що триває понад 5 днів. «Така зима, наприклад, відмічалась у 2019-2020 роках. Тобто, за таких умов, осінь поступово переходить у весну, оминаючи зиму. Протягом зимових місяців спостерігається погода, яка характерна для листопада або березня. Такі тенденції зберігатимуться і надалі і посилюватимуться, особливо у другій половині століття. Як наслідок, до кінця століття зима на Харківщині може бути такою, як зараз на півдні Криму», - попереджає кліматолог.