Нацбанк хоче створити передумови, які полегшать роботу кожного підприємства. Але доведеться діяти за умов обмеженості ресурсів, зазначив Андрій Пишний.

В Україні впровадять три етапи валютної лібералізації. Для цього створюються системні передумови, повідомив голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний.

"Ми перебуваємо в умовах невизначеності, тому ми не можемо закладати прогноз валютної лібералізації з конкретними датами, ми працюємо над створенням системних передумов, які дозволять реалізувати три етапи валютної лібералізації. Перейшовши на гнучкий курс, ми прибрали множинність курсів, зараз маємо два курси, і спред між ними скоротився до майже 2%", – сказав він.

За словами Пишного, другий етап валютної лібералізації – це послаблення для торгівельного фінансування й обслуговування старих боргів бізнесу. НБУ хоче створити передумови, які полегшать роботу кожного підприємства. Але регулятору доведеться діяти за умов обмеженості ресурсів, а саме міжнародної допомоги та експортної виручки.

"Експортна виручка, що не повертається в країну, за часи війни вдвічі зросла, і це проблема, про яку треба говорити. Ми бігаємо за схемами фіктивного імпорту, які знекровлюють золотовалютні резерви. Ми розуміємо, наскільки важливо дати бізнесу більше кисню. Ми хочемо рухатися за стратегією лібералізації, і ми будемо за нею рухатися", – зазначив голова НБУ.