Служба безпеки зібрала доказову базу на підсанкційного колаборанта Вадима Первих - керівника так званої "телерадіокомпанії Крим".

СБУ повідомила про підозру керівнику окупаційної "телерадіокомпанії Крим", яка стала медійною трибуною для гауляйтерів Аксьонова і Сальдо. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Служба безпеки зібрала доказову базу на підсанкційного колаборанта Вадима Первих - керівника так званої "телерадіокомпанії Крим", яку рашисти створили на тимчасово окупованому півострові. Після повномасштабного вторгнення рф загарбницька ТРК функціонує як єдина медійна платформа для поширення кремлівської пропаганди в тимчасово захопленій частині півдня України", - йдеться у повідомленні СБУ.

Повідомляється, що в структурі установи - 16 російських інформресурсів, серед яких - телеканали Перший кримський і Крим 24.

"Під керівництвом Первих вони стали головними рупорами кремля в регіоні, а також "медіатрибунами" для місцевих гауляйтерів Аксьонова і Сальдо. Також у студіях ворожої ТРК монтували фейкові репортажі з передової та постановочні сюжети на підтримку фейкових плебісцитів 2022 і 2023 років. Сам Первих неодноразово публічно виступав за продовження війни проти України та закликав мешканців окупованих територій приєднуватись до російського війська. Такі звернення оприлюднював як в ефірах підконтрольних телеканалів, так і на власних сторінках у заборонених соцмережах", - повідомляє Служба безпеки.

СБУ додає, що Первих добровільно пішов на співпрацю з Росією одразу після окупації півострова у 2014 році, за що його й призначили «головним редактором» російського телеканалу «Перший кримський».

"Згодом колаборант став «заступником міністра інформації і зв’язку» окупаційної адміністрації рф на українському півострові, а в квітні 2020 року - "гендиректором ТРК Крим". Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти злочинної діяльності Первих проти державної безпеки України", - йдеться далі в повідомленні.

Служби безпеки повідомила колаборантові про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; колабораційна діяльність; виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників.

"Оскільки фігурант перебуває на тимчасово окупованій території на півдні України, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності", - йдеться в повідомленні пресслужби СБУ.