У ЄС готові задовольнити будь-які невідкладні потреби, включно з продуктами харчування та питною водою.

Дії РФ щодо підриву Каховської ГЕС - це порушення міжнародного гуманітарного права, яке може бути прирівняне до воєнних злочинів. Україна може направити ЄС запит про допомогу. З такою заявою виступили високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель і європейський комісар із кризового регулювання Янез Ленарчич. Текст заяви поширила у Брюсселі Зовнішня дипломатична служба ЄС.

"Руйнуванням дамби Каховської ГЕС сьогодні атаки Росії на цивільну інфраструктуру України досягли безпрецедентного рівня. Європейський Союз найрішучіше засуджує цей напад. Це є новим виміром російських звірств і може бути порушенням міжнародного права, особливо міжнародного гуманітарного права", - йдеться у заяві.

За словами високопосадовців ЄС, повінь ставить під загрозу життя сотень тисяч мирних жителів приблизно у 80 населених пунктах, зокрема й у місті Херсоні, що погіршує і так важку гуманітарну ситуацію в цих районах. Також падіння рівня води в дамбі впливає на доступ до критичної охолоджувальної води для реакторів Запорізької АЕС.

"Цим вчинком Росія також продовжує свою нерозважливу ядерну авантюру, ставлячи під загрозу належне функціонування систем захисту та безпеки ЗАЕС, що є явним порушенням раніше ухвалених відповідних резолюцій Ради керівників і Генеральної конференції МАГАТЕ, а також п'яти принципів забезпечення ядерної безпеки та захисту на ЗАЕС генерального директора МАГАТЕ. Це безвідповідально й абсолютно неприйнятно", - вважають Боррель і Ленарчич.

Вони заявили, що залишаються на зв'язку з українською владою, аби забезпечити негайну допомогу ЄС.

Високопоставлені представники ЄС зазначили, що Координаційний центр реагування на надзвичайні ситуації Європейської Комісії (ERCC) активно стежить за ситуацією та перебуває в тісному контакті з Державною службою з надзвичайних ситуацій України. Україна може запитати допомогу в рамках Механізму цивільного захисту ЄС (UCPM). У ЄС готові задовольнити будь-які невідкладні потреби, включно з продуктами харчування та питною водою.