На початок серпня 390 тис. українців, які виїхали в Польщу через повномасштабне вторгнення, влаштувалися на роботу. Про це повідомляє видання «Голос Америки», інформує УНН.

Експерти назвали три основні причини, чому ця «криза біженців» швидко наповнила ринок праці Польщі потрібними їй робочими руками.

По-перше, - це високі професійні якості та бажання українців працювати. По-друге, це швидкі дії польської влади, яка усунула бар’єри для працевлаштування українок. І останнє – велика українська діаспора, яка допомагає новоприбулим українцям влаштуватися і знайти роботу.

Адміністрація із працевлаштування Малопольського Воєводства із центром у Кракові поділилася результатами своїх досліджень. На основі даних анкет шукачів роботи можна скласти наступний портрет тимчасово переміщеної особи з України в місті Краків.

«95% шукачів роботи складають жінки - у віці 35-44 років. Це найбільша вікова група - 40%. Ця жінка має дітей та вищу (73%) або технічну освіту (52%). І третина з них знає англійську мову. 93% усіх, хто заповнював анкети для пошуку праці, написали, що вони готові працювати не за фахом. Більшість громадян України виконує просту роботу, з чого можна припустити, що вони працюють нижче свої кваліфікації», - ідеться у повідомленні.

Як зауважив президент науково-дослідного інститут у Варшаві Wise-Europa Мачей Буковськи, якщо раніше українці здебільшого працювали в сільському господарстві, то тепер працюють в усіх професіях, включно із тими, що вимагають найвищої кваліфікації - лікарі і вчителі.

Проте для пошуку роботи існує кілька перепон. Перший бар’єр, який називають усі - брак знання польської мови, на вивчення якої йде час. Другий бар’єр – необхідність догляду за дітьми. Майже половина тих, хто прибув з України після 24 лютого та залишився в Польщі - діти. Третє - шукачі роботи потребують допомоги, аби знайти те, що їм підходить. Незважаючи на усі заходи польської влади, досі залишаються невідпрацьованими певні ланцюги між шукачами роботи та працедавцями. Крім того, Світовий банк також зазначив, що українські підприємці потребують допомоги із адаптацією до польського законодавства та доступу до фінансів.

Однак Буковськи зазначив, що польська економіка «у виграші», навіть враховуючи виплати на допомогу українцям, оскільки мігранти долучилися до ринку праці, де існував і досі існує попит на робочі руки, та сплачують податки.