Люди похилого віку обробляють набагато менше зображень протягом заданого періоду часу, ніж у молодості.

Фізики пояснили, чому час летить дуже швидко, коли люди стають старшими. Вчені припускають, що в міру старіння швидкість, з якою наш мозок отримує і обробляє зображення, поступово сповільнюється, що призводить до тимчасової розбіжності у спогадах, пише Study Finds.

Простіше кажучи, уповільнення швидкості візуалізації мозку призводить до прискорення сприйняття часу.

"Люди часто вражаються тим, як багато вони пам'ятають із днів, які, здавалося, тривали вічно в їхній юності. Справа не в тому, що їхній досвід був набагато глибшим або більш значущим, просто вони оброблялися блискавично", - зазначив автор дослідження професор машинобудування в Університеті Дюка Адріан Бежан.

У міру того, як ми дорослішаємо, нерви та нейрони у нашому мозку також дорослішають, збільшуючись у розмірах та ускладнюючись. Отже, нові нейронні сигнали (спогади) мають пройти більш довгий шлях, ніж у молодості. Наші нерви також погіршуються із віком, уповільнюючи потік електричних сигналів у нашій свідомості.

Ці зміни означають, що для отримання та обробки нових ментальних образів та спогадів потрібно більше часу. Одне свідчення, яке Бежан відзначив на підтримку своєї теорії, полягає в тому, наскільки частіше рухаються очі немовлят порівняно з дорослими. Зокрема, діти обробляють зображення набагато швидше, ніж дорослі, що призводить до швидших рухів очей та швидкої інтеграції інформації.

Отже, оскільки люди похилого віку обробляють набагато менше зображень протягом заданого періоду часу, ніж у молодості, здається, що час тече швидше.

"Людський розум відчуває зміну часу, коли змінюються сприйняті образи. Сьогодення відрізняється від минулого, тому що змінилося ментальне бачення, а не тому, що чийсь годинник дзвенить. У юності дні тривають довше, тому що молодий розум отримує за один день більше образів, ніж той самий розум у старості", - підсумував фізик.