Вчені трансплантували в нервову систему новонароджених щурів самоорганізовані шматки тканини людського мозку, вирощені в лабораторії, пише Science Аlert.

"Тривимірні органоїди, створені зі стовбурових клітин, нагадують спрощену модель кори головного мозку людини, з'єднані та інтегровані з навколишньою тканиною в корі кожного щура, утворюючи функціональну частину власного мозку гризуна, що виявляє активність, пов'язану із сенсорним сприйняттям", - зазначають дослідники.
 
Цей експеримент дає вченим нову платформу для моделювання розвитку та хвороб людського мозку у живій системі.
 
"Більшість роботи, яку виконує моя лабораторія, була мотивована цією місією - спробувати зрозуміти психічні розлади на біологічному рівні, щоб ми дійсно могли знайти ефективні терапевтичні засоби. Багато з цих психічних розладів, таких як аутизм і шизофренія, швидше за все, є виключно людськими, або, принаймні, вони пов'язані з унікальними особливостями людського мозку, робили свій внесок у розуміння біології цих умов", - стверджують вчені.
 
Органоїди кори головного мозку людини культивували в чашці, а потім трансплантували безпосередньо в соматосенсорну кору (область мозку, що відповідає за отримання та обробку сенсорної інформації) щурам всього кілька днів від народження. Цим щурам потім давали вирости у дорослих особин ще на 140 днів (щури стають повністю статевозрілими між 6 і 12 тижнями).
 
Потім вчені вивчали щурів. Вони генетично сконструювали органоїди, щоб реагувати на симуляцію синього світла, активуючи нейрони, коли на них світить синє світло. Ця стимуляція нейронів людини проводилася, коли щурів навчали облизувати носик, щоб одержати води. Пізніше, коли органоїди висвітлювалися синім світлом, щури автоматично облизувалися, демонструючи реакцію, що не спостерігається у контрольних групах.
 
Це вказувало на те, що органоїд не тільки функціонував як частина мозку щура, але й міг керувати поведінкою, спрямованою на винагороду.
 
Клітини мозку, культивовані у трьох пацієнтів із генетичним захворюванням, званим синдромом Тімоті, також використовувалися для деяких органоїдів. Він вражає серце, пальці та нервову систему і зазвичай призводить до ранньої смерті.
 
Нагадаємо, раніше корейські вчені створили голографічний мікроскоп, який дозволяє бачити крізь череп та візуалізувати мозок.