Якщо собака дивиться на вас збоку, то може здаватися, що вона засуджує вас. Японські вчені переконані, що насправді так і є, але роблять так не усі собаки. Про це повідомляє УНН з посиланням на Daily Mail.

Вчені з Кіотського університету, Японія, вирішили з'ясувати, чи можуть собаки оцінювати людей на основі їхніх здібностей, тобто умінь щось робити правильно. Дослідники прагнули зрозуміти, чи можуть собаки засуджувати людину за скоєні помилки і змінювати ставлення до неї.

Як відомо, собаки пристосувалися до життя в людському суспільстві завдяки процесу одомашнення та навчилися розпізнавати нашу поведінку та знаходити правильний зв'язок. Деякі види приматів можуть робити оціночні судження, але не було відомо про те, чи здатні робити це собаки.

Під час експерименту вчені використали 30 собак, що мали спостерігати за двома людьми, які мали місткість з кришкою. Одна людина намагалася відкрити місткість і досягала успіху, а друга так і не змогла відкрити кришку. Весь цей час за діями людей спостерігали тварини.

Пізніше людям видали місткості із собачою їжею, які також потрібно було відкрити. За цим процесом знову спостерігали собаки, а за ними, зі свого боку, вели спостереження вчені.

Виявилося, що за діями людини, яка спочатку змогла відкрити кришку місткості, значно довше спостерігали самки собак. І вони імовірніше підходили саме до цих людей. Вчені дійшли висновку, що саме самки собак, а не самці, можуть краще розпізнавати рівень компетентності людей, особливо, якщо це впливає на самих собак.

Водночас самці собак не особливо цікавилися рівнем компетентності людей і могли підійти до будь-якого з них, навіть якщо людина не з першого разу могла відкрити кришку місткості з їжею.

Так, вчені зробили висновок, що собаки таємно засуджують та оцінюють людину, коли вона робить помилки, але це роблять лише самки собак. Самцям практично байдуже на рівень здібностей людини.

"Виходить самки собак визначають рівень компактності людини і ставляться до неї по-різному, особливо якщо це стосується самих собак, зокрема йдеться про харчування", — наголошує Хітомі Чиджієва з Кіотського університету.

Попередні дослідження вже показували, що самки собак більше налаштовані на взаємодію з людьми, ніж самці.

Японські вчені прагнуть провести нові експерименти, щоб з'ясувати, як саме статеві відмінності у собак впливають на їхнє ставлення до людей. Також предметом майбутніх досліджень стане вивчення того, чи собаки нас оцінюють як надійного партнера.