Тиранозавр Рекс був жорстоким мисливцем з найсильнішим укусом серед усіх тварин, що коли-небудь ходили по землі.

Понад 66 мільйонів років тому, цей звір блукав дикою природою пізнього крейдового періоду, шукаючи трицератопса або едмонтозавра, яким можна було б поласувати. Єдине, що не було загрозливим у короля ящірок-тиранів - це його крихітні лапи, пише УНН з посиланням на Live Science.

Тиранозавр Рекс був не єдиним динозавром з маленькими лапами в порівнянні з рештою тіла. Багато його родичів тероподів - групи двоногих, переважно м'ясоїдних динозаврів - поділяли цю рису. 

Дослідження 2021 року, опубліковане в журналі Acta Paleontologica Polonica, показало, що тероподи розвинули маленькі лапки, щоб вони не відкушували їх один одному, коли харчувалися. Палеонтологічні дані свідчать про те, що ці тварини пожирали свою здобич зграєю, тому, можливо, шляхом еволюції розвинулись маленькі кінцівки, щоб уникнути випадкового відриву лап, коли натовп тероподів накидався на схопленого трицератопса, припустив автор дослідження. Однак зараз це лише гіпотеза.

"Це гарна історія", - сказав Джон Хатчінсон, біолог з Королівського ветеринарного коледжу Лондонського університету.

"Але я думаю, що, в кінцевому рахунку, ми нічого не знаємо", - додав він.

Хатчінсон, який вивчає біомеханіку руху великих наземних тварин - як живих, так і вимерлих - дивиться на еволюцію передніх кінцівок динозаврів по-іншому: в еволюції тероподів

"лапи насправді не стали коротшими, але ноги стали довшими", - сказав він.

"У міру того, як тварини ставали більшими, передні кінцівки ставали меншими, а голова - більшою", - продовжив він.

Тиранозаври, зокрема, "пристосували цей вбивчий укус в голову, тому вони дійсно спеціалізували свою голову, а потім вони просто дуже, дуже зменшили свої передні кінцівки".

У міру того, як тиранозаври та їхні родичі тероподи розвивали більші голови та двоногу ходу, вони менше використовували свої передні кінцівки. Вони почали більше використовувати голову для ловлі та вбивства здобичі. Як наслідок, передні кінцівки не росли так сильно, як решта тіла, згідно з цією ідеєю.

"Тварина може присвятити лише певну частину свого тіла тому чи іншому", - сказав Хатчінсон.

"Вона не може бути майстром на всі руки. Тому у вас або дуже узагальнене тіло, де все однаково спеціалізоване для якоїсь загальної екологічної ніші, або ви дійсно спеціалізуєтесь, як тиранозавр Рекс, який суперспеціалізований для того, щоб бути найсильнішим хижаком".

"Лапи тиранозавра були занадто короткими, щоб допомогти йому полювати і вбивати. Ці величезні динозаври використовували метод "проколу і витягування", коли тиранозавр відкушував від здобичі "великі шматки, відриваючи їх назад своєю сильною шиєю", - сказав Хатчінсон.

Він додав, що так полюють і сучасні комодські дракони.

Можна припустити, що кожна риса, якою володіє тварина, відіграє певну еволюційну роль, допомагаючи істоті вижити. Але іноді просто з'являються (або зникають) ознаки, які не обов'язково несуть явну еволюційну користь. У цьому випадку ця ознака - довжина передніх кінцівок - не змінилася, в той час як інші ознаки змінилися.

Інші частини тіла Рекса виросли до колосальних розмірів, щоб допомогти йому вижити у своїй екологічній ніші. Можливо, не було потреби в тому, щоб лапи росли разом з рештою тіла тиранозавра, через що вони виглядали комічно маленькими в порівнянні з іншими частинами тіла.

Але і це може бути не повною історією, вважає Хатчінсон.

Тиранозавр Рекс та інші тероподи, можливо, використовували свої лапи для чогось, і для того, аби з'ясувати, для чого саме, знадобиться набагато більше досліджень і добре збережених скам'янілостей.