Зараз більшості українцям добре відомий стан сильного гніву. Проте, якщо його з ним не працювати, він шкодить організму та руйнує його зсередини.

Про те, як направити гнів в ефективне русло, у коментарі УНН розповіла нейродослідниця Наталія Кадя.

«Українці, які зараз не воюють на фронті, повинні зберігати своє психічне здоров’я, аби мати можливість продовжувати якісне життя своє і своїх дітей. А над цим треба працювати. Що це за гнів і чому ми його відчуваємо? Це емоція, що дає нам розуміння – усе, що відбувається, нас не задовольняє. Іншими словами, це реакція на неспроможність впливати на ситуацію. Гнів – це захисна реакція організму. Коли мозок відчуває загрозу, він повинен акумулювати всі ресурси для готовності захищатися в разі небезпеки. Коли ми відчуваємо гнів, у нас пришвидшується серцебиття, червоніє обличчя, стискаються кулаки, ми його відчуваємо і фізично, і психологічно. Та нам треба зрозуміти, що коли ми гніваємося, ми маємо колосальну кількість енергії. Це спосіб мозку, через викид усіх можливих гормонів, дати енергію, щоб захиститися», – розповіла нейродослідниця.

Для того, щоб енергію в результаті гніву використати якомога ефективніше і не нашкодити собі, необхідно спочатку усвідомити, що наразі є емоція – це гнів. І вже після цього працювати над цією емоцією.

«Усвідомлюємо, що ми зараз відчуваємо, що з нами відбувається. Далі, щоб гнів не заполонив, і ми не зривалися на близьких, направляємо енергію на будь-яку фізичну вправу. Якщо вам тут і зараз треба заспокоїтися, то перше і ключове – це дихання. Дихаємо глибоко і на вдох рахуємо 4, на видих – 8. Далі можна вибрати якусь роботу, яка потребує великої кількості енергії. Тобто, ми усвідомлено обираємо, куди саме її направити. Це може бути завдання, що потребує величезної зосередженості, або робота із наведенням порядку. Що не треба робити в гніві, так це включатися у будь-яку взаємодію та комунікацію з іншими», – зазначила Кадя.

Як зазначає нейродослідниця, вкрай важливо не стримувати гнів. Адже самостійно емоції нікуди не зникають, а лише накопичуються всередині та наносять руйнівної дії.

«Ви можете уявити людину, на яку маєте гнів і висказати їх все, що хочете сказати. І ви відчуєте, що вам стане легше. У будь-якому випадку треба створити можливість, щоб гнів вийшов. Я раджу українцям пам’ятати, що як тільки ви гніваєтесь, у вас повинна спалахувати в голові думка, що зараз є багато енергії, а значить треба обирати, куди її витратити. Саме за моментом усвідомленості емоцій ви можете обрати конструктивну поведінку і корисну дію. Навіть такі розмови самих з собою вже дають змогу заспокоїтися», – радить нейродослідниця.