Багато країн вже пройшли досвід з вакцинацією.

І ті люди, які вже отримали уколи, починають шукати відповіді на запитання, як довго триватиме їх захист. Більшість людей знайомі з вакцинами, які ми отримували в дитинстві. Це була або одноразове щеплення, або ті, які час від часу вимагали ревакцинації.

Однак вакцина від COVID-19 - це інший вид захисту.

Як діють вакцини?

Вакцини з мРНК вводять частина вірусного білка, який вчить наші клітини виробляти той же білок. Як тільки тіло створює копію цього білка, імунна система розуміє, що він не природний для нашого тіла, і вбиває його, тим самим впізнаючи, як боротися з вірусом, якому належав вихідний фрагмент білка.

Вакцини мРНК роблять все це, не проникаючи в ядра наших клітин. Що означає, що вони взагалі не взаємодіють з нашої ДНК.

Чи надовго захищає вакцина Pfizer?

Насправді ніхто точно не знає, як довго триває захист вакцини. Про це заявив доктор медицини і фахівець з інфекційних захворювань Джеймі Мейер. Вона і інші дослідники спостерігали за вакцинами COVID-19, відстежуючи рівень захисту у людей, які записалися на ранні клінічні випробування. Ці клінічні випробування були коротше, ніж зазвичай. Тому що потреба у вакцинах була дуже гострою. Але дещо вдалося з'ясувати.

Ефект захисту Moderna триває не менше шести місяців, що відповідає тривалості захисту вакцини Pfizer. До такого висновку дійшло дослідження, опубліковане в Медичному журналі Нової Англії.

Ці тимчасові рамки будуть оновлюватися в міру продовження клінічних випробувань. І подальші дослідники зможуть точно визначити, коли захист вакцин почне знижуватися.