В Україні виявили 5 нових випадків захворювання на високозаразний штам коронавірусу "Омікрон", загалом було виявлено вже шість випадків, повідомляє УНН з посиланням на дані МОЗ України.

"Станом на 28 грудня в Україні виявлено 5 нових випадків захворювання на коронавірус штаму “Омікрон”, - йдеться у повідомленні.

У МОЗ нагадали, що перший випадок підтвердили 18 грудня у Головній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я за допомогою секвенатора. А п’ять нових – в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського.

"Таким чином, загалом було виявлено шість випадків захворювання на штам “Омікрон”. Два випадки виявили у мешканців Києва та два – у мешканців Київської області, по одному – у Львові та Дніпрі. Серед хворих двоє жінок та четверо чоловіків. Троє осіб повернулись з-за кордону (перебували у Німеччині, Польщі та Об’єднаних Арабських Еміратах). Перший пацієнт переніс хворобу легко та вже отримав негативний результат тестування", - вказали у МОЗ.

Наразі триває епідеміологічне розслідування нових випадків та обстеження контактних осіб.

Для мінімізації ризиків інфікування новим штамом Міністерство охорони здоров’я радить утриматись від поїздок до країн, де поширений коронавірус штаму “Омікрон”.

З 3 грудня Україна запровадила обов’язкову самоізоляцію для осіб, які повернулись із країн, де стрімко поширюється новий штам коронавірусу “Омікрон”. Йдеться про Південно-Африканську Республіку, Республіку Ботсвана, Зімбабве, Намібії, Королівство Лесото, Королівство Есватіні, Республіку Мозамбік, Республіку Малаві.