Є два принципові симптоми "Омікрону", які відрізняють цей штам коронавірусу COVID-19 від інших, зокрема, від "Дельти" – дуже сильні слабкість і біль у горлі.

При "Омікроні" захворілі часто скаржаться на те, що їм боляче ковтати, при інших варіантах коронавірусу такий симптом рідко виникав, розповів кандидат медичних наук та педіатр Євген Комаровський на каналі "Україна 24".

"…дуже часті скарги на біль у горлі. Щоб було боляче ковтати – такого за симптоматикою ковіду раніше не помічали… принаймні цей симптом виникав у поодиноких випадках, а при "Омікроні" – відразу", – зазначив медик.

Раніше у МОЗ України назвали симптоми "Омікрону" – це біль у вухах, головний біль, втома, чхання, кашель, біль у горлі, втрата апетиту, озноб чи тремтіння, хриплий голос, лихоманка, ломота у тілі та біль у м’язах, втрата/спотворення нюху та/або смаку.

Нагадаємо, пандемія коронавірусу розпочалася у березні 2020 року. Згодом було винайдено вакцини від COVID-19.

Вірус мутував і з'явилися його нові варіанти. Зокрема, в Україні спершу зявився штам "Дельта", а згодом – "Омікрон". Штам "Омікрон" вважають менш агресивним, аніж "Дельта", але більш заразним.

Народний депутат, очільник комітету Верховної Ради зі здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький стверджував, що "Омікрон" набагато гірший, ніж попередні штами коронавірусу, оскільки в разі зараження діти дуже важко хворіють.

Записатися на вакцинацію в Україні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ – 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.