Кожен українець зможе записатися на вакцинації від COVID-19 за державний кошт з 1 березня цього року. Про це розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко, передає УНН з посиланням на Радіо Свобода.

“Запис на щеплення проти коронавірусу людей 18-59 років, які не належать до груп ризику, почнеться з 1 березня 2021 року”, — сказав Ляшко.

За його словами, записатися на вакцинацію можна буде трьома доступними способами:

• через сайт “Вакцинація від COVID-19”. Наразі там немає можливості записатися на щеплення, проте, за словами Ляшка, кнопку “записатися” активують у найближчий час
• через електронний кабінет у свого сімейного лікаря
• зателефонувати на гарячу лінію МОЗ щодо протидії COVID-19 за номером 0800602019 та повідомити про бажання щепитися.

Повідомляється, що сповістивши про намір вакцинуватися, людина стає в електронну чергу. Про день, час та місце щеплення її сповістять додатково, зазначив заступник міністра.

При цьому люди від 18 до 59 років без проблем зі здоров’ям отримають щеплення після того, як вакцинують громадян із групи ризику.

Окрім того, для всіх категорій громадян щеплення буде добровільним та безкоштовним.

Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що українці зможуть записатися в чергу на вакцинацію від COVID-19 через Дію.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника — Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують в МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші — а це трохи менше мільярда гривень — у разі непідтвердження її достатньої ефективності.
Угода проводиться через компанію-посередника в Україні “Лекхім”, яку вибрав сам виробник.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов раніше заявляв, що в лютому Україна повинна отримати 700 тис. доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

Водночас Україна приєдналася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 млн доз вакцини від COVID-19 з ініціативи COVAX. Очікується, що безкоштовно.

На сьогодні відомо, що в Україні повинні поставити 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в рамках глобальної ініціативи COVAX. Крім того очікується, що в рамках глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.