Чому Covishield і AstraZeneca — це одна й та сама вакцина, наскільки її дія ефективна, та як відбувається її виробництво, у коментарі УНН розповів лікар-інфекціоніст і доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика, член Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

“Вакцина на сьогодні, якщо говорити про Covishield, продемонструвала високу імуногенність. Тобто, коли продукт випущений за ліцензією, за тією самою технологією, був перевірений на предмет формування імунної відповіді — то ця імунна відповідь є такою самою, як і для еталонної вакцини, якою була створена AstraZeneca у співпраці з інститутом Оксфорда. Говорити про те, що є підстави вважати Covishield не такою ефективною, абсолютно не можливо”, — зазначив Лапій.

Інфекціоніст також пояснив, що зараз у безлічі країн на виробничих майданчиках випускається AstraZeneca за ліцензією та з дотриманням всіх технологічних вимог.

“Сьогодні компанія-розробник AstraZeneca має близько 20 виробничих ділянок у світі. Вони знаходяться у різних країнах і випускають вакцину за ліцензійними угодами. Якщо говорити про виробничі ділянки, які знаходяться у Південній Кореї, та виробничу ділянку, яка знаходиться в Індії — у Серум Інституті, то вакцини, які випускаються на даних виробничих ділянках, також були схвалені ВООЗ для екстреного використання. Зокрема, вакцина Covishield пройшла реєстрацію в Канаді: 26 лютого регуляторний орган Канади схвалив її. І згодом вакцина Covishield була дозволена до використання у Великій Британії”, — розповів Лапій.

Стосовно різниці між Covishield і AstraZeneca, то інфекціоніст запевнив, що це ідентична вакцина, яка ефективно протистоїть COVID-19, а за її якістю стежить ціла низка контрольних органів.

“Ми розуміємо, що це ліцензований продукт, який випускається за дозволом, де потрібно дотримуватися стандартів. Але якщо говорити про випуск на потужностях Серум Інституту в Індії — там є ще і додаткові контролюючі органи, зокрема ВООЗ, яка стежить за дотриманням технології виробництва”, — наголосив він.

Вакцинація в Україні COVISHIELD

Вакцинація від COVID-19 в Україні стартувала 24 лютого, першим щеплення отримав лікар із Черкас — вакциною Oxford/AstraZeneca (COVISHIELD). З публічних осіб першим вакцинувалася міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За ним були Президент Володимир Зеленський і головний санлікар Віктор Ляшко. До того ж, вакциною Covishield/AstraZeneca щепився духовний лідер послідовників буддизму Далай-лама та його оточення.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс запевнила, що вакцини від COVID-19 Covishield і Oxford-AstraZeneca AZD1222 ідентичні, оскільки перша є тільки ліцензійною назвою при виробництві в Індії.

Аналогічні дані містяться в офіційному реєстрі Канади: “Вакцини AstraZeneca COVID-19 (виробляється AstraZeneca) і COVISHIELD (виробляються Інститутом сироваток Індії) є рекомбінантними вакцинами ChAdOx1-S, розробленими Оксфордським університетом і AstraZeneca. Інформація про якість, представлена як SIIPL, так і AstraZeneca, підтвердила висновок Міністерства охорони здоров’я Канади про те, що вакцини COVISHIELD і AstraZeneca COVID-19 дуже схожі за виробничим процесом, контролем у процесі та критичними характеристиками якості”.