Медпрацівники не хочуть вакцинуватися від коронавірусу.

Розповідаємо, чого вони бояться і чи виправдані їхні побоювання
62% медиків не збираються вакцинуватися від COVID-19. Такі дані перед початком вакцинації озвучив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Liga.net розповідає, чому лікарі відмовляються від щеплень, і чому вони не довіряють більше – індійській вакцині Covishield чи українській системі охорони здоров'я?

Надія працює терапевтом в одній з амбулаторій Запоріжжя. Минулого тижня керівництво запропонувало їй та іншим лікарям і медсестрам зробити щеплення від коронавірусу. Надія відмовилася.

– У нашій амбулаторії працюють близько 40 осіб медичного персоналу. Відмовилися всі, –каже вона.

Вакцинація в Україні почалася 24 лютого. На першому етапі роблять щеплення медикам, людям, які живуть в інтернатах і будинках для людей похилого віку, а також персоналу цих установ, учасникам Операції об'єднаних сил (ООС). Станом на 4 березня першу дозу вакцини отримали 9 568 осіб.

Відмова медиків робити щеплення – не рідкість. За словами головного санітарного лікаря України  Віктора Ляшка, лише 38% медпрацівників готові зробити собі щеплення від коронавірусу під час першого етапу вакцинації. Ляшко повідомив про це на брифінгу 23 лютого – в день, коли Україна отримала першу партію вакцини Covishield. Вона виготовлена ​​в Індії за ліцензією Oxford/AstraZeneca.

Надія із Запоріжжя та її колеги не хочуть вакцинуватися з кількох причин:

– До вакцини з Індії у нас довіри немає, – розповідає лікар. – Навіть якщо припустити, що ця вакцина нормальна, то кожній людині потрібно зробити два щеплення з інтервалом від чотирьох до 12 тижнів. Де гарантія, що у разі, якщо я зроблю собі перше щеплення, ця ж вакцина буде доступна через 12 тижнів? Іншим препаратом робити другу ін'єкцію не можна.

5% лікарів швидкої хочуть зробити щеплення

Лікар Андрій із Києва впевнений, що робити щеплення Covishield збираються набагато менше, ніж 38% медиків. Із 140 осіб, що працюють у його відділенні, вакцинуватися планують лише сім, тобто 5%. Андрій теж не має наміру робити щеплення.

– Індія – дуже корумпована в плані фармакології країна, – пояснює свою позицію лікар. – Ми не знаємо, що за вакцина до нас приїхала. Але головне – як її перевозять і зберігають уже в Україні. Зрозуміло, що в документах написано, що препарат везуть із дотриманням усіх умов (як мінімум – температурного режиму). Але людям вводять не документи, а вакцину. Знаючи нашу систему охорони здоров'я, я не здивуюся, якщо вночі в Борисполі вакцини вантажать у "Газелі" і розвозять лікарнями без урахування температурного режиму.