Питання щодо можливості запровадження бустерної дози від COVID-19 в Україні у Міністерстві охорони здоров'я планують розглядати у січні. Про це йшлося на селекторній нараді під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, пише УНН.

"... у січні МОЗ планує розглянути питання щодо можливості запровадження бустерної дози з урахуванням підходів Європейського Союзу", — зазначив голова МОЗ Віктор Ляшко.

Як повідомили у МОЗ, шість тижнів поспіль в Україні спостерігається зниження кількості госпіталізованих. Зайнятих ковідних ліжок наразі 21 567. За минулий тиждень було госпіталізовано 12 908 осіб. За інформацією МОЗ, "Україна одна з перших у Європі пройшла осінній спалах захворюваності, і наразі показники відповідають середньоєвропейським".

Там нагадали, що 16 грудня було зареєстровано наказ про розширення переліку професій, для яких вакцинація проти COVID-19 є обов'язковою.

"Наказ набере чинності 20 січня 2022 року та стосуватиметься всіх працівників органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я державної й комунальної форми власності, а також всіх комунальних підприємств, установ та організацій", - повідомили в уряді.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що українці, які щепилися за кордоном, повинні мати нагоду отримати тисячу за вакцинацію. "Необхідно надати їм можливість перенести сертифікати в Дію", — сказав він.

В Україні була введена додаткова доза вакцини для людей з важкими супутніми хворобами.

Про необхідність бустерної дози почали активніше говорити з поширенням у світі штаму коронавірусу "Омікрон". Його вже зафіксували і в Україні.

І тоді як, до прикладу, у ЄС на тлі поширення дуже заразного штаму коронавірусу Omicron бустерне щеплення зробили вже 62 мільйони людей, або майже 14% від близько 450 мільйонів населення блоку, в Україні лише "планують розглянути питання" у січні.

Додамо, Pfizer і BioNTech заявили раніше цього місяця, що початкові лабораторні дослідження показали, що для боротьби з штамом "Омікрон" може знадобитися третя доза вакцини проти COVID-19 після того, як у людей, які тільки що отримали дві дози вакцини, спостерігалося 25-кратне зниження нейтралізуючих антитіл проти цього варіанту.