Щорічно у вересні відзначається день церковної пам'яті великомучениці Софії та її дочок Віри, Надії і Любові, які зараховані до лику святих.

Це свято прославляє силу віри і мужність, яке не зломити ніякими муками. У народі це свято називали "бабині іменини".

Свято Віра, Надія, Любов: коли відзначається

Дата вшанування чотирьох святих жінок незмінна і завжди відзначається в один день. Віра, Надія, Любов святкується 30 вересня. За старим стилем дата випадала на 17 вересня.

Віра, Надія, Любов: історія свята

За часів правління імператора Адріана в Римі жила вдова віруюча Софія з трьома дочками. У той час відбувалися гоніння на християн. Імператор Адріан дізнався про віруючу сім'ю і намагався змусити їх зректися від Христа. Після відмови дівчаток катували на очах у матері, але їх віра була непохитною. Софія поховала дочок, а через 3 дні померла біля могили.

Віра, Надія, Любов: традиції і заборони

У цей день в церквах проходить богослужіння в честь чотирьох святих. На Русі в це свято дівчата і жінки голосно плакали і скаржилися на долю. Вважалося, що чим більше жінка поплаче, тим більше бід обійдуть її стороною.

У свято Віри, Надії і Любові заміжні жінки проводили ритуал для сімейного благополуччя. Для цього купували 3 свічки і дві з них ставили перед іконою Христа. Третю свічку ставили в коровай і вимовляли слова про благополуччя. Після цього коровай роздавали рідним. 

Чотирьом святим моляться про набуття сімейного щастя, успішні пологи. Жінки в цей день звільняються від домашньої роботи і усіляких турбот. Також в свято відзначаються іменини тезок святих. У цей день не можна грати весілля, шити і прибирати. Жінкам не можна лаятися одна з одною.