Напередодні президент вніс до парламенту законопроект про олігархів як невідкладний. Він містить критерії поняття "олігарх".

На сайті Верховної Ради опубліковано президентський законопроект про олігархів.

Документ містить пояснення таких понять як бенефеціар, пособник, контролер, пов'язана особа.

Згідно з ним, для визнання фізособи олігархом, вона повинна відповідати хоча б трьом з чотирьох критеріїв: брати участь у політичному житті, мати значний вплив на ЗМІ (в тому числі інтернет-ЗМІ), бути бенефіціаром або контролювати природну монополію або бізнес, що займає монопольне становище на одному з ринків протягом бодай року, загальна вартість її активів перевищує 2,19 млрд грн або близько 80 млн доларів.

Рішення про визнання особи олігархом приймається РНБО на підставі подання Кабміну, члена РНБО, Національного банку, СБУ або Антимонопольного комітету.

Рішення набуває чинності з дня офіційного опублікування указу президента України про введення його в дію і є обов'язковим до виконання.

Також законом пропонується створити реєстр олігархів.

Тим, хто потрапив в нього, забороняється: здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, бути покупцем (бенефіціаром покупця) в процесі приватизації об'єктів великої приватизації, є зобов'язання подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Виключити зі списку може РНБО після отримання від особи доказів, що підтверджують відсутність у неї ознак, зазначених у частині першій цієї статті.

Також закон регулює спілкування представників держвлади і посадових осіб з олігархами. Якщо вони вступлять в контакт з олігархом (або його представником), вони будуть зобов'язані не пізніше наступного дня подати "декларацію про контакт".

Контактом буде вважатися будь-яка зустріч або розмова, в тому числі в режимі онлайн. У декларації про контакт треба буде повідомити дату і місце зустрічі або розмови, їхній короткий зміст. Декларації будуть публічними.

Якщо контакт відбудеться на судових засіданнях або офіційних заходах, які транслюються в прямому ефірі або ініційовані державними органами, то декларацію можна буде не подавати.

Також виключити з реєстру олігарха можуть за умови, якщо фізособа буде потрапляти менш ніж під три критерії, визначені законопроектом.

Якщо після прийняття законопроекту, але до його набуття чинності, олігарх продасть належне йому ЗМІ особі з "небездоганною репутацією", то його все одно будуть розцінювати як того, хто впливає на це ЗМІ.

"Небездоганною репутацією" буде вважатися наявність судимості, потрапляння в українські або міжнародні санкційні списки, заборгованості зі сплати податків, купівля ЗМІ (або намір купити) за ціною, набагато нижчою за ринкову або за кошти незрозуміло походження тощо, систематичне порушення законодавства тощо.

Законопроект вводиться в дію через півроку після його прийняття терміном на 10 років.