Україна відкидає будь-які намагання відшукати нікому не потрібну альтернативу членству в ЄС та наполягає, що статус держави як кандидата на членство у блоці має бути затверджений вже у червні.

Про це сказав Президент України Володимир Зеленський під час виступу на засіданні Європейської ради у понеділок, пише УНН.

«Ніколи європейський дім не був завершений без України. Не буде. Ніколи не буде повноцінної європейської сили без України. Сам факт того, що Україна залишалась уламком Європи, десь там, за кордонами ваших держав, сприяв тому, що у росії розвинувся агресивний апетит на захоплення сусідів», - зазначив Президент.

«Тому – на стратегічному рівні – вже у червні має бути затверджений статус кандидата в члени Європейського Союзу для України», - наголосив він.

Голова держави окремо подякував державам західних Балкан за їхнє розуміння, за підтримку надання статусу кандидата для України.

Він нагадав, що 8 квітня Україна отримала від Євросоюзу опитувальник щодо кандидатства, і вже встигла дати на нього відповідь - тож розраховує «на таку ж реакцію Європи».

«І ми відкидаємо будь-які намагання відшукати нікому не потрібну, будь-яку альтернативу або знайти щось ще для України. Для нас потрібно бути такими, як ви. Ми хочемо, щоб Україна отримала статус кандидата. Ми виконали всі необхідні критерії для цього статусу. І ті окремі, деякі держави, які ще досі не впевнені в нас, і ви добре це знаєте, насправді, я впевнений, що змінять свої думки. І покажуть нашу об'єднану силу. Силу наших народів, які безпрецедентною більшістю підтримують наше членство в Європейському Союзі. Силу ваших народів, силу ваших держав і об’єднаної Європи», - підкреслив Зеленський.

Нагадаємо

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте раніше висловив думку, що імовірність того, що Україна невдовзі стане кандидатом у члени Євросоюзу, невелика. Зокрема, з його слів, це «було б несправедливо» стосовно країн Західних Балкан, які набагато довше чекали на кандидатство на вступ до ЄС.

За повідомленнями, Греція та Кіпр підтримують членство України в ЄС, але виступають проти прискорення цього процесу, як запропонували кілька східноєвропейських країн. У цьому контексті вони згадують про європрагнення Західних Балкан.

У відповідь у Міністерстві закордонних справ назвали несправедливим прив‘язувати надання Україні статусу кандидата в члени ЄС до прогресу в інтеграції Західних Балкан.