Президент України Володимир Зеленський наголосив, що реагування на вторгнення в Україну зараз має бути повномасштабним, як і війна, яку розпочала росія.

Про це сказав український головнокомандувач на Донорській конференції союзників України з країн Північної Європи у Копенгагені, інформує УНН.

Зеленський нагадав, як майже 40 років тому відбулася масштабна катастрофа на Чорнобильській АЕС, через яку сотні тисяч мешканців різних країн постраждали. Цинічні дії рф сприяють можливій катастрофі у XXI столітті.

«Якщо радянська влада намагалася приховати Чорнобильську катастрофу та її повні наслідки, то російська влада значно більш цинічна й небезпечна – вона сама робить усе, щоб ризик ядерної катастрофи став максимальним, і бреше всьому світу, що винен нібито хтось інший. Ми маємо захистити Європу від цієї загрози. Захистити всі разом. А ймовірно, не тільки Європу. Бо Запорізька атомна станція в Україні – найбільша на нашому континенті. Третя за розмірами у світі. Шість енергоблоків», - заявив він.

За його словами, траєкторія крилатих ракет, якими росія обстрілює територію України, невипадково пролягає над українськими АЕС, і все це – прояви російського ядерного тероризму. Зеленський наголосив, що рф може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції, катастрофічнішу, ніж Чорнобиль.

«Ніхто з нас не зможе зупинити вітер, якщо він нестиме радіацію. Але ми всі з вами разом здатні зупинити державу-терориста. І що швидше ми зупинимо росію, то швидше Європа та світ зможуть знову відчути безпеку», - додав президент України.

На його думку, зупинити росію можна завдяки санкціям, зокрема проти «Росатома» і всієї російської атомної галузі. Також потрібно продовжувати політичний тиск на рф, щоб збільшувати кількість країн – учасниць антивоєнної коаліції та зменшувати коло тих, хто хоча б якось готовий допомагати росії за цих обставин. Крім цього, необхідно також зупинити постачання російським компаніям комплектуючих та продукції подвійного призначення.