В інтерв’ю The Washington Post Президент Володимир Зеленський розповів, що на всі сигнали від іноземних партнерів щодо підготовки росії до нападу на Україну реагував лише закликом надати Києву більше зброї, передає УНН.

"Якщо у нас буде недостатньо зброї, нам буде важко воювати. Ми будемо боротися з ними, це точно. Вони не хочуть говорити. володимир путін вже три роки не хоче спілкуватися. Тому я не хочу слухати цю маячню про те, що росіяни готові говорити — це маячня. Я це чітко пояснив. Все, що нам потрібно — це зброя, і якщо у вас є можливість, змусіть його сісти зі мною за стіл переговорів. Я говорив конкретно про це, тому що ми вірили, що буде вторгнення", — сказав Зеленський.

На думку Зеленського, якби Офіс Президента повідомив українцям про те, що росія готує повномасштабне вторгнення – це посіяло б хаос і обвалило економіку.

“... І коли почалося вторгнення, ми були настільки сильні, наскільки могли. Частина наших людей поїхала, але більшість залишилися тут, вони боролися за свої домівки. І як би цинічно це не звучало, ці люди все зупинили. Якби це сталося в жовтні — не дай Боже, в опалювальний сезон — нічого не залишилося б", — додав він.

У січні Голова Держави отримав сигнал про загрозу своєму життю від директора ЦРУ Вільяма Бернса, який на той момент приїхав з візитом у Київ.

За його словами, такі ж сигнали надходили й від українських спецслужб, і від їхніх закордонних колег. Зеленський розповів, що росія вела гібридну війну проти України та спланувала енергетичний та політичний удари, а восени — фінансовий удар, метою якого було дестабілізувати ситуацію під час опалювального сезону.

"Вони це зробили для того, щоб ми перестали бути країною, а до моменту їхнього вторгнення вже були ганчіркою.Ось на що вони робили ставку. Ми не пішли на це", — наголосив Президент.

Він також додав, що партнери хотіли перемоги України, але водночас боялися війни й не хотіли воювати з росією:

"Якщо всі бояться з ними воювати — вибачте, тоді ми вирішуватимемо, як це робити, правильно це чи ні. Але війна піде далі, вглиб Європи, тож, будь ласка, надішліть нам зброю, адже ми й вас теж захищаємо. І вони почали надсилати”, – сказав Зеленський.

Секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що від початку повномасштабного вторгнення росії Президента України Володимира Зеленського п'ять разів намагалися вбити.