Президент України висловив сподівання, що міжнародні партнери зможуть "заспокоїти" риторику РФ щодо "виходу" із зернової ініціативи.

Україна укладала угоду про вивезення зерна з Туреччиною та ООН та продовжує виконувати свої зобов'язання згідно з цим документом. Про це президент України Володимир Зеленський заявив під час спільної із прем'єр-міністром Чехії Петром Фіалою прес-конференції у понеділок, 31 жовтня.

"Безумовно, я думаю, що світ загалом вже звик до тих чи інших риториків агресивного характеру з боку офіційних та неофіційних представників Росії. Хочу нагадати, що у зерновій ініціативі існує дві паралельні домовленості або два документи. Перший – тристоронній документ України, ООН та Туреччина. Тут від трьох суб'єктів я не чув, щоб хтось із чимось був не згоден і хтось хотів би призупинити зернову ініціативу. Отже, тут ми продовжуємо, як утрьох і домовлялися", – сказав Зеленський.

Але, нагадав Зеленський, є інший документ – угода між РФ, Туреччиною та ООН.

"Я не впевнений, що той документ Туреччина чи ООН порушили, бо вони не зацікавлені у тому, щоб принести голод у країни Африки чи Азії. Отже, безумовно, те, що Росія каже, що вона виходить із цієї ініціативи, каже, що вона виходить із домовленості тих трьох сторін. А це каже, що саме вона порушує їх домовленості", – зазначив президент.

Зеленський висловив сподівання, що міжнародні партнери зможуть "заспокоїти" риторику РФ щодо "виходу" із зернової ініціативи.

"Ми зі свого боку продовжуємо зернову ініціативу, тому що розуміємо, що несемо у світ стабільність на ринку харчової продукції", – зазначив Зеленський.